top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraAnoku

Jak na zaměstnávání cizinců během pandemie?

Koronavirová pandemie se nepříznivě projevila v dlouhé řadě oblastí a sektorů, pracovního trhu nevyjímaje. Samozřejmě se promítla i do oblasti, kterou je zaměstnávání cizinců a jejich nabírání i výběrové řízení. Zaměstnanci ze zahraničí měli v době nejhoršího epidemiologického vývoje značně zkomplikovaný pohyb přes hranice, což se promítlo do množství takových zaměstnanců, kteří u nás mohli být zaměstnáni. Došlo totiž ke zhoršení jejich možností. Třeba jak získat pracovní povolení nebo jak si takové pracovní povolení prodloužit. To se nepříznivým způsobem podepsalo na tuzemském trhu práce. Co se tedy v důsledku pandemie zkomplikovalo a jak? Jaké nastaly změny a nové povinnosti a budou v současnosti pracovníci z Ukrajiny tzv. nedostatkovým zbožím pro české zaměstnavatele?



Co se v zaměstnávání lidí ze zahraničí změnilo po první vlně pandemie


V době pandemie přichází dlouhá řada otázek ohledně zaměstnávání cizinců pocházejících z Ukrajiny a dalších zemí. Zaměstnavatelé a agentury si tak kladou dlouhou řadu otázek typu, zda lze takové pracovníky v době pandemie Covid 19 vůbec zaměstnávat nebo z jakých zemí může pracovník do České republiky přicestovat za účelem práce a podobně. Vyvstávají také otázky, zda přicestovalí pracovníci musí nastoupit do karantény či mohou rovnou začít pracovat. Na tyto otázky neexistují ustálené odpovědi. Jelikož se situace ohledně koronaviru neustále mění, je potřeba vždy coby zaměstnavatel nebo agentury práce sledovat aktuální vývoj situace a aktuální platné podmínky.


Co bylo jinak v době počátku koronavirové pandemie a k jakým změnám postupem času v oblasti zaměstnávání cizinců došlo? Co tyto změny znamenají pro agentury zaměstnávající Ukrajince a co zaměstnanci ze zahraničí, jak se jich změny dotýkají? Jednou z hlavních a také velice zásadních změn je pracovní povolení. S komplikacemi se ovšem zaměstnanci ze zahraničí potýkají i co se vydávání nových pracovních povolení týče.



Komplikace v oblasti vydávání nových pracovních povolení pro cizince


V oblasti vydávání nových pracovních povolení pro cizince nastaly výrazné komplikace, které tak značně ztěžují jejich zaměstnávání. Na zaměstnavateli tak je zjistit si dopředu u vybraného nového potenciálního pracovníka, zda disponuje pracovním povolením, či zda mu bude umožněno jeho prodloužení a následný bezproblémový výkon práce.


Celý proces schvalování a prodlužování obecně se tak dostal do značných potíží v podobě nejrůznějších komplikací. Na zastupitelských úřadech byl omezený, někde dokonce i úplně pozastavený příjem žádostí.



Prodlužování pracovních povolení cizinců


V první vlně pandemie koronaviru bylo stanoveno pravidlo ohledně prodloužení pracovních povolení cizinců pracujících u nás. V době, kdy Českou republiku zasáhla první vlna pandemie koronaviru totiž docházelo k automatickému prodlužování povolení. Pracovníci z Ukrajiny to tak měli podstatně jednodušší, a to ovšem do té doby, než nastala změna. V současné době již totiž pracovní povolení cizinců nejsou automaticky prodlužována a musí si o prodloužení sami zažádat, a to s dostatečným časovým předstihem.



Zaměstnávání cizinců se v době pandemie liší podle země, ze které pochází


Jinak je tomu v České republice, jinak zase na Ukrajině, v Německu nebo Itálii. Záleží zkrátka na tamní situaci, počtu nakažených a celkovém vývoji pandemie. Zaměstnávání cizinců se může lišit v závislosti právě na aktuální situaci v konkrétní zemi, ze které zahraniční pracovníci pochází. Tamní aktuální pandemická situace má tak vliv na dlouhou řadu věcí. Agentury zaměstnávající cizince tak musí sledovat aktuální vývoj v případě, že chtějí zaměstnat pracovníky ze zahraničí. Aktuální informace je možné zjistit na stránkách příslušného ministerstva nebo lze kontaktovat právního poradce, který se v dané oblasti orientuje. Jako třeba naši agenturu práce!


Jaký měla pandemie covidu-19 vliv na zaměstnávání zahraničních pracovníků?


Pandemie se do zaměstnávání cizinců promítla poměrně zásadním způsobem. Velmi totiž zkomplikovala nábory nových zaměstnanců a agentury práce i zaměstnavatelé se začaly potýkat se zásadními problémy, které se neustále nabalovaly. Situace byla nová, neznámá, téměř nikdo neznal ideální řešení. Co platilo jeden den, nemuselo platit už další. Spousta věcí se měnila takřka ze dne na den. Není proto divu, že v této oblasti panuje značná nejistota, a to na obou stranách, jak zaměstnavatele, tak i potenciálního zaměstnance. Uzavírání hranic poměrně komplikuje výběrová řízení a pohovory s případnými kandidáty. Mnohdy se tak zaměstnavatelé a agentury musí uchylovat k výběrovým řízením probíhajícím na dálku, což není příliš jednoduché. Neustále se měnící podmínky a nařízení velmi komplikují nejen náborové řízení, ale i zaměstnávání cizinců samotné.



Sledujte aktuální dění, vývoj situace a podmínky pro zaměstnávání cizinců


Co platí a co už nikoliv? Jaká jsou momentální pravidla třeba pro takové testování pracovníků na covid, jaká pravidla má karanténa, kdo na ní musí nastoupit a koho se netýká? Jaké konkrétní úlevy mají očkovaní pracovníci a co čeká ty neočkované? Kolik lidí může být na pracovišti nebo jak je to se zdravotními prohlídkami? Otázek je dlouhá řada a s odpověďmi si mnohdy neví rady ani ti nejpovolanější. Nejjednodušší radou, jak na zaměstnávání cizinců v době pandemie je neustálé sledování aktuálního dění a vývoje situace. Díky tomu tak budete mít přehled o současných podmínkách, která panují pro zaměstnávání cizinců.


Kontaktujte naši agenturu práce dnes a vy Vám pomůžeme s každým krokem tohoto složitého procesu. Kontaktní formulář můžete najít zde.


88 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page